Camilla til stævne 1/2

Forberedelse til stævne
Jeg går for tiden og forbereder mig på at skulle til stævne i Berlin. Jeg bruger meget tid på min forberedelse og jeg vil gerne dele den med dig. Her er et indblik i hvordan jeg forbereder mig – der er mange måder at forberede sig på da vi er forskellige, men det her virker for mig. Det er med at mærke efter og finde ud af hvad der virker for lige netop dig. Det er første del af ”Camilla til stævne” og det følgende indlæg vil omhandle det at være til stævne, gode råd og tips.

En forberedelse kan indeholde 2 aspekter – et fysisk og et psykisk.

Fysisk forberedelse:

Bassin-forhold
Bliver stævnet afviklet i en svømmehal uden varmtvandsbassin kan det være smart at benytte en tykkere dragt til at lave statisk i. Til mange stævner vil statisk foregå i koldt vand så det kan være en god ide også at træne dette frem mod stævnet, så man har prøvet at lave statisk i dragt. Jeg dykker gerne i en 3 mm. Dragt med hætte når jeg skal lave statisk i køligere vand. Tykkelsen på dragten afhænger også af hvor lang tid du skal bruge i vandet på opvarmning – har du en lang opvarmning kan en tykkere dragt være fordelagtigt ellers i kortere opvarmning synes jeg min 3 mm er helt perfekt.

"kreativ halsvægt"

Halsvægt – check?

Jeg har løbende måtte ændre på min halsvægt da jeg har fået en større lungevolumen. Derfor kan det være rigtig smart at tjekke op en uges tid før stævnet om halsvægten passer eller om der skal et par 100 g. i, så man sikrer sig de bedste omstændigheder under stævnet.
Man kan pynte sin halsvægt som man vil og denne halsvægt vakte stor glæde og mange smil til stævnet i Finland.

 

Pakkeliste
Det kan være rigtig godt at lave en sådan liste, et par dage før så man er sikker på man får det hele med. Man kan lave en fast pakkeliste som man bruger gang på gang, men vær opmærksom på jævnligt at få den ajourført så du ikke glemmer din nye næseklemme eller nye dragt.

Lægeerklæring
Når man konkurrerer i AIDA konkurrencer skal man have en lægeerklæring med som man kan hente her (http://www.aidainternational.org/downloads/documents-for-aida-athletes/25-aida-international-medical-statement)
Du skal få din læge til at underskrive den så arrangører ved, at du dykker med et sundt helbred og i så fald at din læge kan stå inde for det. Det er mit indtryk at mange læger ikke ved hvad det her fridykning er, men hvis man forklarer dem lidt om, hvad man laver og hvad det går ud på, så kan de bedre sætte sig ind i hvorfor de skal skrive under.

Tånegle
Ja, det lyder måske dumt men det er faktisk enormt smart lige at få trimmet neglene, så man ikke får revet hul på dragten når man skal tage den på. Better safe than sorry.
Og nå ja, nu de er veltrimmede kan en klat neglelak gøre meget – se bare her. "Fine negle"

Psykisk forberedelse:

Visualisering
Hvad vil du gerne opnå, hvordan kommer dit dyk til at være? Det kan være en rigtig god ide at tænke sit dyk igennem og mærke efter hvornår i dykket man oplever at det bliver hårdt. Hvad skal jeg være særligt opmærksom på her? Hvorfor kommer den her krise – skal jeg gå op?
Hvis man får tænkt nogle af de ting igennem på forhånd, vil man opleve at det bliver nemmere at håndtere udfordringerne i selve dykket. Konfrontér undskyldninger på forhånd, fx jeg har drukket kaffe i dag, derfor kan jeg ikke dykke. Hvis man på forhånd siger til sig selv, at kaffen ikke er årsagen til at jeg får et dårligt dyk vil ikke det være årsagen til at du kommer op. Man rydder undskyldninger af vejen ved at konfrontere dem.

Positiv psykologi
Når jeg går og træner op til konkurrencen benytter jeg tit positiv psykologi til at fremme målet. Positiv psykologi har fokus på de ting som gør livet værd at leve og er en bestræbelse på trivsel og lykke. Hvorfor vælger jeg at tage positiv psykologi ind i sammenhæng med fridykning? Jo, det gør jeg fordi jeg har den oplevelse at min sindstilstand afspejler mine præstationer. Hvis jeg lige har været oppe at skændes med kæresten, eller er blevet uvenner med en veninde, vil det kunne påvirke mit dyk så jeg mentalt ikke er sat op til det. Og omvendt, er jeg glad og ovenpå, kan mine dyk føles nemme og jeg er villig til at skubbe mine grænser fordi jeg føler mig tryg og godt tilpas i mig selv.
Sæt spot på det du er god til og mærk glæden ved at gøre det du lige præcis er rigtig god til.

Kom i form, kom i flow
Når man træner og forbereder sig på at skulle til konkurrence og præstere sit bedste, kan man opleve at komme i et flow. Et flow er en slags psykisk koncentration der kan opsluge en så man er i et stort tankemønster eller sågar slet ikke tænker – man mister sin tidsfornemmelse. Det bliver nemmere at opleve flow når man er i form, men også når man formår at være i nuet så ydre omstændigheder ikke kommer til at betyde noget. Flow kan være givtigt når vi skal zoome ind i vores egen bobbel og koncentrere os om vores dyk. Derfor kan det være godt at træne den psykiske koncentration og evnen til at lukke af for ydre omstændigheder i vores træning op til konkurrencen.

Træningsmakker og coaching.
Sidst men ikke mindst kan det være rigtig rart at have en træningsmakker som man er tryg sammen med for at opnå sine bedste resultater. Fridykning er en individuel sport, men for at det kan være trygt at være individuel (som man jo er, når man ligger under overfladen) så er det rart at have en makker der kan være sikkerhed og coach.
Det er en god ide at træne coaching med sin træningsmakker så man ved hvordan man selv gerne vil coaches. Nogle vil gerne have tider, andre vil absolut ikke have tider. Nogle vil have en hånd på ryggen, andre vil bare selv ligge uden berøringer. Det er rigtig individuelt hvordan man vil coaches og hvad man synes er rart. Derfor prøv nogle ting af og snak efterfølgende med din makker om, hvad der føltes godt og hvad der slet ikke duede. Næste gang ved du lidt mere om hvordan lige netop du vil coaches.
Jeg tror på man kan blive coachet af hvem som helst, så længe man ved hvordan man vil coache og sikrer sig at coachen får den viden.