Fridykning i de danske svømmehaller ?

Baggrunden for denne post er disse artikler fra DR om fridykning.
Svømmehaller forbyder fridykkere
Fridykning handler om ro og mental styrke

En livredders dilemma
Jeg kan sagtens forstå at livreddere og andre gæster synes det ser mærkeligt ud når nogle ligger stille på bunden af bassinet. Dette skal der findes en løsning på.
Hvis enhver der vil opleve fridykningens vidunderlige univers – bare sørger for to ting – så er det helt sikkert

1.Lær at Fridykke
2. Dyk ALTID med en makker

Du kender sikkert allerede Baderådene fra Rådet for Større Badesikkerhed:

1. Lær at svømme og springe rigtigt
2. Bad ALDRIG alene

Hvis disse bliver udvidet til:

1. Lær at Svømme – Undervandssvømme, og Springe rigtigt
2. Bad, Spring, Undervandssvøm aldrig alene

Så vil man ikke opleve ulykker.

Løsningen
Svend Hedegaard, formand for Rådet For Større Badesikkerhed:
Vi har absolut ikke noget imod fridykning som disciplin, men vi må deles om vandet, så vi vil forsøge at adskille fridykkerne fra de øvrige badegæster, fortæller Svend Hedegaard.”

En praktisk løsning kunne være, at hvis gæster kommer og gerne vil lave undervandsaktiviteter – så henvender de sig til livredderne, der så henviser dem til et sted i svømmehallen, hvor de kan udfolde aktiviteten. Hvis man vil lave aktiviteten, skal man bare være minimum to og fremvise fridykkerbevis.

Udvikling og Innovation i svømmehallerne
De danske svømmehaller er jo i en rivende udvikling og de dage, hvor svømmehallen var det sted hvor man ”bare” tog hen for at svømme baner  er forbi. AquaPunkt, AquaZumba, AquaSpinning, AquaYoga, AquaCombat, Babysvømning (incl.babyfridykningJ), Wellness Events, SaunaGus m.m. har indtaget svømmehallen. Og det er en super udvikling. Nu er undervandsaktiviteterne også ved at finde vej til svømmehallen – og her er potentialet også kæmpestort. Prøvedyk til Scubadykning – Snorkeldykning til børnene – Fridykning.

Men hvad med Livredderne
De dage hvor det at være livredder, udelukkende bestod i at sidde og overvåge badegæster er også forbi.
(Min barndomsoplevelse af livredderne i den lokale svømmehal :))
De uddannes til instruktører i de aktiviteter svømmehallen tilbyder – og med den fart udviklingen har taget, kan man forestille sig, at man som livredder af og til kunne tænke sig at være bedre klædt på til, at overskue de aktiviteter der er i svømmehallen.

AquaAkademiet i regi af Dansk Svømmebadteknisk Forening tilbyder uddannelse og kurser til livreddere og personale i svømmehaller – så de kan være klædt på til de opgaver og aktiviteter der foregår i svømmehallen. Måske skulle man undervise i undervandsaktiviteter også. Det kunne give livredderne en helt anden viden og sikkerhed i forhold til undervandsaktiviteter i svømmehallen. Vandet er trods alt mere end 50 cm dybt – og  det vil være en skam ikke at udnytte størstedelen af svømmehallens vand J

Fra svømmehallen ud i Naturen – fra Naturen ind i svømmehallen
De danske svømmehaller løfter en stor samfundsopgave. Danmark er et vandland. Med 7000 km kyst strækning, er vi et folk af havet og det at kunne færdes i og ved vand på en sikker og betryggende måde, afhænger i høj grad af tilgængeligheden af svømmehalstræning.
Det at være udendørs – ude ved havet – på havet  – i havet – er også i stærk stigning. Men før man går i havet er det vigtigt at der er sket en træning i svømmehallerne – i vand der er let at overskue og hvor man kan opbygge færdigheder der giver større sikkerhed og bedre oplevelser ude i Naturen.. Vandet bliver jo desværre lidt køligt i vintermånederne – så der er udendørs træning ikke så tilgængelig.

Vi kan udvikle vores turisme ved havet – i samarbejde med svømmehallerne – der er en enorm synergimulighed i det.  Det vil være min drøm, at alle der tager til stranden – har en maske og en snorkel – et par svømmeføddder – et kursus og nysgerrighed med til at udforske livet under overfladen.

Så hvad gør vi herfra?
Vi sætter os sammen og finder ud af hvordan vi kan lave nogle uddannelser, retningslinjer og procedurer der sikrer at vi alle kan være trygge når vi laver de aktiviteter der finder sted under overfladen.

Fore mere info kontakt Jesper Stechmann på tlf: 6070 1890 – Email: jesper@innerdive.dk