Har du styr på, hvad du kan gøre, hvis din dykkerferie bliver forsinket eller afbrudt?

Flyforsinkelser kan desværre være skyld i, at du får en kortere dykkerferie end planlagt, eller at du måske slet ikke kommer afsted på det aftalte tidspunkt. Der er nogle bestemte årstider, hvor det er lidt federe at dykke end andre, hvorfor det vil være problematisk, hvis du bliver nødt til at rykke hele ferien på grund af flyforsinkelser. Vi har lavet en lille guide til, hvad du kan gøre, hvis du ramler ind i en stor flyforsinkelse, så din rejseoplevelse bliver mindsket.

Hvor skal du hen på dykkerferie?

Der findes så mange lækre destinationer, hvor man simpelthen bare skal prøve at dykke: Og vi nævner destinationer, idet de har en finger med i spillet, når det kommer til kompensation. Flyselskaber har nemlig opdelt kompensationen i kategorier, der styres af rejselængden. Det vil sige, at du opnår en større kompensation, hvis du burde have siddet på Cypern lige nu, end hvis du havde planlagt en rejse til Malta.

Du skal selvfølgelig ikke planlægge din dykkerrejse efter, hvor du opnår mest i kompensation for flyforsinkelser. Det er bare for at fortælle, at der er en forskel, hvilket der jo også vil være på prisen for en dykkerferie til Cypern og Malta.

Hvornår dækkes du af kompensation?

Hvis du sidder i lufthavnen og ikke forud har vidst, at der vil være forsinkelser, så burde du kunne få en kompensation, hvis der er flyforsinkelser på over tre timer. Det tæller som en aflysning, hvis du er mere end fem timer forsinket, eller hvis du er fremme mere end tre timer efter det planlagte tidspunkt. Derudover vil du også kunne få penge til forplejning, når du er fanget i lufthavnen af flyforsinkelse.

Der er nogle flyforsinkelser, hvor du ikke kan opnå en kompensation. Der kan være mange grunde til flyforsinkelser, hvor det ikke er flyselskabets skyld. Vejret eller strejke i landet er eksempler på, at du ikke kan få en kompensation – i nogle tilfælde kan en rejseforsikring så hjælpe dig.

Hvad skal du selv gøre?

Når du tager på en stor rejse, som en dykkerrejse til tider kan være, så kan du selv tage nogle forbehold, så du ikke havner i lufthavnen, hvor du hverken kan komme afsted eller komme hjem igen. Det kan blandt andet være at holde øje med situationen i de forskellige flyselskaber.

Typisk vil et flyselskab melde ud, hvis de har grund til at tro, at der bliver lavet ændringer i din rejse. Dette kan ske inden for 14 dage inden afrejse, hvor du ikke vil have ret til kompensation. Hvis det derimod sker med et varsel på under 14 dage, så skal flyselskabet give dig en anden mulighed, hvor du er fremme senest fire timer efter det planlagte tidspunkt – hvis det er et varsel på under syv dage, skal du have en omlægning, hvor du senest er der to timer efter det planlagte tidspunkt.

Det vil sige, at selvom du får at vide i god tid, at flyet bliver aflyst, så har du stadig ret til at komme afsted på din rejse.