Lær at fridykke

Lær at fridykke

Hvis du mener, at du har brug for en ny udfordring i hverdagen, eller hvis du generelt altid har haft stor interesse for fridykning, så er det måske på tide, at du prøver kræfter med lige præcis denne disciplin.

Fridykning er en form for dykning, hvor man udelukkende benytter sig af den luft, man har indåndet, inden man dykker ned under vandets overflade. Derfor er det også en disciplin, hvor man skal være rigtig god til at holde vejret længe, så man kan dykke så langt ned som muligt. Derfor er der nogle forskellige elementer, man som fridykker er nødt til at have godt styr på, inden man dykker ned i dybet. Hvis du er nybegynder eller blot ønsker at læse op på nogle af de ting, som man bør have styr på som fridykker, kan du blive meget klogere på den imponerende sportsgren i teksten herunder. Lad os dykke ned i det.

Grundelementer, når du skal holde vejret længe

Som tidligere nævnt er der nogle bestemte elementer, der er vigtige at træne, hvis man gerne vil lære at fridykke. Ét af de elementer er den indre ro. Den indre ro er vigtig for, at man kan holde vejret længe, og det er noget, som stort set alle fridykkere søger at opnå. Det er altså både en fysisk og mental ro, som kan mærkes i lang tid – også efter man er kommet op af vandet igen. Den indre ro er en uhyre vigtig del af fridykning, og derfor er det også noget af det, man virkelig skal øve sig på at kunne mestre, inden man kaster sig ud i det. Udover den indre ro er forskellige åndedrætsteknikker også et vigtigt element i fridykning. En udbredt teknik, som mange fridykkere benytter sig af, foregår på den måde, at dykkeren holder vejret i et minut, imens vedkommende opnår en form for ro. Derefter går dykkeren så langt som muligt uden at trække vejret, hvorefter der tages en dyb indånding, og vejrtrækningen kommer under kontrol. Til sidst er der selvfølgelig også nogle forskellige svømmeteknikker, som er værd at have styr på, når man skal ud og fridykke. Der findes forskellige svømmeteknikker, og nogle gange kan det også afhænge af ens valg af udstyr, eksempelvis svømmefødder. Ofte er det op til fridykkeren selv, hvad der fungerer bedst – alt lige fra crawl til brystsvømning.

Hav styr på sikkerheden

Udover at have styr på den indre ro samt forskellige vejrtræknings- og svømmeteknikker er sikkerheden selvfølgelig også vigtig, når man skal ud og fridykke. Det er vigtigt at sikkerheden er i top, da man netop skal på dybt vand og ikke trække vejret længe. Derfor er det en god idé ikke bare at nøjes med at have en god ven eller sin mor med på sidelinjen, men rent faktisk sørge for, at man altid har en erfaren fridykker eller instruktør til at holde øje, hvis der skulle ske noget uventet. Ellers er det bare med at springe ud i det og blive klogere på den fantastiske disciplin, som fridykning er.